Det tredje opplaget

Marias sterke historie

Boka Angitt av mamma” har kommet ut i sitt tredje opplag. Denne gang er det en utvidet og ajourført utgave. 
Maria har en historie som er så dramatisk at den savner sidestykke i Europeisk historie. Sammen med sine seks søsken ble hun angitt av sin egen mor til Gestapo og sendt til konsentrasjonsleir. Moren hadde da allerede angitt Marias far, og sørget for at han ble sendt til Auschwitz, hvor han ble drept i gasskammeret
Alle barna overlevde, og ble viktige vitner i en rettssak som rystet Østerrike i dets grunnvoller. Hvordan kan man gå videre i livet etter å ha fått sin barndom så fullstendig rasert? I denne boka forteller Maria sin historie.
Da boka ble utgitt første gang uttalte Maria i flere intervjuer at dette hadde vært en prosess som var vanskelig å komme gjennom, men samtidig så hadde det også vært som en terapi.

I 2005 fikk jeg det privilegiet å skrive hennes historie, og jeg har mine ord i behold når jeg sier at dette utvilsomt er den sterkeste bok jeg har skrevet. I dag synes Maria det er godt, men veldig tøft å snakke om sine opplevelser. Og vi besøkte også konsentrasjonsleiren hvor hun var internert sammen med sine søsken, og det ble et meget sterkt gjensyn.

Hvordan klarer man å bygge opp en tilværelse etter en barndom, så fullstendig knust av en mor som angir sine egne barn til naziregimets forgodtbefinnende? Hva er det som får et menneske til å kunne bruke sine traumatiske barneår, til å engasjere seg så aktivt for å bygge en bedre verden for den oppvoksende generasjon?

For Maria er det viktig å formidle sin historie slik at fortiden, og de vonde tingene i hennes liv, skal kunne være med på å bygge opp en bedre fremtid for de neste generasjonene.

- Det er viktig at vi bringer historien videre. Vi kan ikke få tilbake de menneskene som ble utryddet i gasskammeret, slik som min far. Våre døde reiser seg heller ikke fra askehaugene igjen. Men ekkoet av deres røster kan vi fortsatt høre. Og her er det viktig at vi lytter med vårt indre øre – for de har alle en viktig historie å fortelle.

Dersom vi gir rom for hatet, vil vi oppleve at vi gradvis blir ”spist opp” innvendig. For hatet er den tyngste børen et menneske kan bære, sier Maria.

Men i tiden etterpå fortsatte "prosessen", og hun noterte ned mange andre opplevelser - som nå var klare til å deles med andre.

Og når de to første opplagene var utsolgt, og boka skulle trykkes nok engang, var tiden kommet til å ta med de nye notatene.

LITTERATURMAGASINET:

«Angitt av mamma» i tredje opplag

Den viktig boka om Maria (f. Schwartz) Gabrielsens høydramatiske skjebne kommer nå i ut i tredje opplag! Denne gang blir det en utvidet og ajourført utgave som presenteres. Larviksforfatteren Oddvar Schjølbergs kanskje aller mest profilerte bok forteller en nærmest utrolig historie om hvordan Maria og hennes søsken blir angitt til tyske myndigheter av deres mor. Moren har dessuten sørget for at barnas far er blitt pågrepet og deportert til Auschwitz. Som de fleste andre der innenfor, mister han livet. Maria og de øvrige etterkommerne hans, derimot, lykkes merkelig nok å overleve krigsårene, og etter hvert blir de sentrale vitner i et rettsoppgjør uten sidestykke.

Maria Gabrielsen har lykkes i å gå videre i livet uten å bukke under for de forferdelige minnene. Det alene er beundringsverdig. I tillegg har hun altså maktet å stille sine erindringer til lesernes disposisjon, slik at vi får muligheten til å kunne ta lærdom av fortidens feilgrep.

10. september 2013 · bergjespersen

Maria på NRK TV

Marias historie mellom to permer

Her kan du høre intervjuet med Maria Gabrielsen i forbindelse med Jakob Lothes bok om kvinnelige tidsvitner: NRK TV – Dagsrevyen – 22.10.2013 Her kan du se intervjuet med Maria Gabrielsen. Det er plassert i del 13. TIDSVITNER

Maria møtte folket på Karmøy

Denne våren er det 70 år siden de allierte troppene, sammen med russiske styrker, frigjorde fangene i Hitlers konsentrasjonsleirer. En av de som ble frigitt var den da 11 år gamle Maria Schwarz. Sammen med sine seks søsken ble hun reddet av russiske styrker da de befridde jødene i leiren Theresienstadt. Og dette fortalte hun om i Åkra kirke 

Hvis man kan benytte uttrykket ”Stinn kirke” så er det kanskje nettopp det som er mest dekkende for arrangementet i Åkrahamn kirke onsdag 29. april. Det var Danielsens Ungdomsskole Karmøy som arrangerte åpent møte med Maria Gabrielsen. Og for anledning hadde de lagt samlingen til Åkrahamns ”storstue”. 

Foran rundt 500 tilhørere fortalte hun på en enkel og hverdagslig måte om sitt dramatiske liv, med en oppvekst i Østerrike, som Hitler hadde annektert. Marias liv er skildret i boka ”Angitt av mamma”, skrevet av Oddvar Schjølberg, som også deltok på arrangementet.

Det var tyngde og alvor over hennes beretning, og kvelden ble et sterkt møte med en kvinne som opplevde en brutal barndom. En barndom der hennes egen mor, først fikk sendt ektemannen og barnas far, til utslettelse i gasskammeret i Auschwitz. Deretter sørget hun for å få sendt sine egne syv barn til konsentrasjonsleiren Theresienstadt, som det første stoppested på barnas vei mot nazistenes planlagte utryddelse av Europas jøder. Alt dette for å kunne gifte seg med en SS-offiser hun var blitt forelsket i.

Det ble en uforglemmelig kveld for så vel unge som eldre, som fikk høre en beretning som savner sidestykke i Europas mørkeste tidsepoke.
Man kan spørre seg selv; hvordan kan man klare å gå videre i livet etter en slik rå og umenneskelig barndom uten å bli en fange av fortiden?

Denne kvelden ga hun oss kanskje en liten bit av svaret:

Når jeg forteller min historie, så gir jeg mitt bidrag i kampen mot at noe likende skal ramme Europa igjen, samtidig som det har vært en terapi for meg å dele min historie!

Bildene viser noen glimt fra arrangementet. Og som det fremgår av bildene så var det til tider ganske trangt rundt Maria, når mange gjerne ville ha en hilsen fra henne i boka om hennes liv. TV-teamet fra TV-Haugaland sikret seg også et unikt intervju med Maria.
Og det var selvfølgelig muligheter til å få kjøpt en kaffekopp og litt å bite i etter møtet, eller kanskje en tallerken vellaget indisk kyllingsuppe. Og inntektene gikk til skolens tematur senere idenne høsten.

Under oppholdet på Åkrahamn ble det også besøk på Danielsens skole, hvor Maria møtte skoleelevene til samtale.

Et lite utsnitt fra den fullsatte kirken. Hovedsalen ble raskt fylt opp og sidesalen ble tatt i bruk

Et lite utsnitt fra den fullsatte kirken. Hovedsalen ble raskt fylt opp og sidesalen ble tatt i bruk

Rundt 600 tilhørere kom for å høre Marias sterke historie. Og det var ekstra hyggelig for bokas forfatter å være med på dette arrangementet

"Kjøkkensjefen" Trond sørget for at alle de fremmøtte kunne spise velsmakende indisk kyllinggryte + en del wienerpølser

Mange av tilhørerne sørget for å sikre seg boka med Marias dramatiske historie.

Mange av tilhørerne sørget for å sikre seg boka med Marias dramatiske historie.

Stor reportasje i TV-Haugaland

Marias historie gjorde et sterkt inntrykk og her er noen tilbake meldinger på boka og møtet med Maria:

H.E: Det er sterke saker dette her...

P.W.: Fryktelig historie..

T.O.:  Sterk historie, surrer i hodet hele tiden. Leste boken på en dag, meget godt skrevet. Takk for ditt engasjement

D.M.K.H.: Gripende og godt skrevet. Oppfordrer folk til å lese boka. Oddvar beskriver realitetene så godt at man lett lever seg inn i de sterke følelser og situasjoner...Man greier knapt å legge fra seg boka..Ære være at historiene blir skrevet ned 

B.S. Det er sterke historier du formidler, verden må aldri glemme 

R.S.: Jeg har lest den og det er en sterk historie..

L.K.: Jeg har lest boka og den kan absolutt anbefales. Sterk historie og så uvirkelig 

M.N.: Dette er en sterk historie . Tenk at det går an å angi sin egen ektemann og barn. Trist at sånt kunne skje.

M.H.K.: Den boka burde være obligatorisk i skolen!

A.B.M.: Ufattelig sterk historie! Tusen takk Oddvar for alt arbeidet du gjør med å få historiene fortalt. 

H.K.: Har lest boka det er en sterk historie og som mor selv så kan jeg ikke fatte det hun gjorde. Jeg har vært så heldig og møtt Maria ved flere anledninger, hun er et fantastisk menneske og du er bare nødt til og bli glad i henne

W.H.: Jeg har også lest boka - veldig sterk historie.

E.K.R.: Ja,jeg så innslaget med Maria. Sterk og hjerteskjærende historie.

I.J.J: Godt du har skrevet boken, Anngitt av mamma, Oddvar. En hjerteskjærende historie om Maria.

E.P.: Bra at du dokumenterte dette før det ble glemt. Nå er det en del av verdenshistorien.

J.R.K.: Hele historien er helt forferdelig at slik kunne skje.

M.J.: Har lest boka , så skremmende og totalt umenneskelig at en mamma og ektefelle kan ta sånne grusomme valg

Noen tilbakemeldinger

Besøket på Karmøy, sammen med Maria resulterte også i en reportasje i TV-Haugaland. Det var Danielsens Ungdomsskole Karmøy som sto for arrangementet som trakk fullt hus i Åkra kirke.

Trykk på denne linken og se intervjuet

https://hnytt.no/2015/04/30/angitt-av-sin-egen-mor/

"Angitt av mamma" av Oddvar Schjølberg er nå ute som MP3-lydbok.

Boken er tidsvitne Maria Gabrielsens biografi. Hun fikk barndommen brutalt ødelagt da hennes mor anga sin jødiske ektemann og barna til Gestapo. Mannen ble sendt til gasskammeret i Auschwitz og Maria og hennes seks søsken ble sendt til konsentrasjonsleiren Therezienstadt.

Aktive Fredsforlag er utgiver av lydboken som forfatteren leser. Ved å kjøpe lydboken/MP3-spilleren, følger det med ørepropper og ladekabel.