Else Heimstad sammen med forfatteren av boka

Else Heimstad sammen med forfatteren av boka

Fra boklanseringen i Fredsparken

Boklansering i Risør 4. august 2012

Lørdag 4. august ble boka ”Tro mot sin visjon” lansert i Fredsparken i Risør. Lanseringen var et ledd i årets Trebåtfestival, hvor krigsseilerne og deres innsats var satt i fokus.

I forbindelse med presentasjonen av boka var det også invitert krigsseilere fra østlandsområdet, og dagens program startet med en lunsj for krigsseilerne i Fredshuset. Da boklanseringen gikk av stabelen var det rundt 30 krigsseilere, krigsseilerenker og barn av krigsseilere som hadde benket seg rundt scenen, sammen med tilreisende og byens befolkning.

Ledere av Trebåtfestivalen 2012, Odd Sverre Aasebø ønsket de mange frammøtte velkommen og orienterte kort om hvorfor nettopp krigsseilerne var i fokus dette året.

Det var hilsen fra Risørs ordfører Per Kristian Lunden, og Marinemusikken i Horten var representert ved Truls Sanaker. I deres taler trakk de begge fram den store innsatsen krigsseilerne hadde utført under annen verdenskrig. Og de uttrykte sin glede over at det nå var kommet en bok om Else og Leif Heimstads uselviske arbeid for å bedre krigsseilernes tilværelse, og en dokumentasjon over Konvoibyens historie.

Forfatteren av boka – Oddvar Schjølberg – pekte på den innsatsen som hovedpersonene i boka – Else og Leif Heimstad - hadde utført for krigsseilerne etter krigen, og som også resulterte i oppførelsen av Konvoibyen i Risør.

”De tok aldri nei for et svar fra ”byråkrater som var laget av granitt”, men snudde seg rundt og søkte andre løsninger. Og sammen viste de for hele Norges land at det går an å få til noe, dersom man er engasjert i en sak, og tro mot sine idealer og visjoner.”

Jarle Andhøy er svært opptatt av at krigsseilerne får den hyllesten de fortjener, og sammen med sine venner fra Tangerudbakken bidro han med musikalske innslag under boklanseringen.  Og det var fullstendig stille i Fredsparken da Hege Anette med klokkeklar stemme framførte sangen ”I natt jeg drømte”.

TV-opptak på Fredshuset

Ordfører Per Kristian Lunden

Forfatteren presenterer "Tro mot sin visjon"

Klare til innsats

Festivalsjef Odd Sverre Aasebø og Oddvar Schjølberg

Hege-Anette framfører "I natt jeg drømte"

Fra arrangementet på Dampskipsbrygga

Senere på ettermiddagen var det også et arrangement for krigsseilerne på Dampskipsbrygga. Og hvis man skal beskrive folks oppslutning om dette arrangementet er det bare et ord som dekker: De sto som sild i tønne.

Krigsseilerne ble møtt med applaus

Trygve Laheim og Aksel Reme

Jarle Andhøy kom med en klar oppfordring til det norske folk: Gi krigsseilerne den oppreisningen de fortjener etter deres innsats for Norge!

Jarle Andhøy kom med en klar oppfordring til det norske folk: Gi krigsseilerne den oppreisningen de fortjener etter deres innsats for Norge!