Det var litt spesielt at tre guttær fra samme klasse plutselig er sammen på biblioteket. I vår klasse var det tre guttær som hadde en krigsseiler som far; Ingvard Øyen, Roy Rasmussen og meg, forteller Frank Thorsen (I midten) Til  v. Oddvar Schjølberg og Ingvard Øyen til h.

Det var litt spesielt at tre guttær fra samme klasse plutselig er sammen på biblioteket. I vår klasse var det tre guttær som hadde en krigsseiler som far; Ingvard Øyen, Roy Rasmussen og meg, forteller Frank Thorsen (I midten) Til v. Oddvar Schjølberg og Ingvard Øyen til h.

Fra venstre: Inger Johanne Øyen, Oddvar Schjølberg Ragnga Fossvold og Ingvard Øyen

Fra venstre: Inger Johanne Øyen, Oddvar Schjølberg Ragnga Fossvold og Ingvard Øyen

Kragerø Bibliotek 14. oktober

Fra bibliotekets hjemmeside:

I slutten av september besøkte forfatter Oddvar Schjølberg Kragerø i anledning utgivelse av boka «Krigsseilernes barn». Det ble holdt pressekonferanse på Kragerø bibliotek. Denne presentasjonen vakte så stor interesse at vi gjerne ville ha han tilbake til et kveldsarrangement. 
Oddvar Schjølberg debuterte som forfatter hos Lunde forlag med boka Krigsseiler og tidsvitne i 2005. Senere har det blitt en rekke bøker, de fleste med krigen som bakteppe.
Forfatter Oddvar Schjølberg kommer altså til Kragerø bibliotek onsdag 14. oktober. Han vil presentere boka og sammen med han kommer også Ingvard og Inger Johanne Øyen, fra Kragerø. Personer som er med å farge historien i boka.

Det vil være muligheter for å kjøpe boka og selvsagt stille spørsmål. 
Biblioteket ønsker alle velkommen.

Se også filmglimt fra Østlandssendingen 01.10.2015 her:

https://www.youtube.com/watch?v=azta-Bkfj0M

Det ble et svært vellykket arrangement da Kragerø Bibliotek åpnet dørene for en ny forfatterkveld. Det var boka "Krigsseilernes barn" som sto fokus, og blant de mange i salen var det flere som hadde vokst opp med en far som hadde vært krigsseiler. Og det var også mange spørsmål som ble stilt. 
Med var også Frank Thorsen og Ingvard Øyen. Sistnevnte sammen med sine to søstre Ragna Fossvold og Inger Johanne Øyen. Og sammen fortalte denne kvartetten glimt fra sin oppvekst. 


Frank Thorsen har lagt følgende ut på Facebook:

Her er tre karer fra 7B i biblioteket i Kragerø. Anledningen er presentasjon av Oddvars siste bok 'Krigsseilernes Barn' som kom ut 15. sept. Det var litt spesielt at tre guttær fra samme klasse plutselig er sammen på biblioteket. I vår klasse var det tre guttær som hadde en krigsseiler som far; Ingvard Øyen, Roy Rasmussen og meg. I den siste boka har Oddvar intervjuva Ingvard, Ragna og Inger Johanne.

Dette er en kjærlighetshistorie sa Ingvard, og fortalte om hvordan moren og faren møttes igjen etter krigen - da to store skip møttes midt ute i det Indiske hav, og la seg tett inntil hverandre. Moren som ikke hadde sett sin ektemann siden 1938 ble nå løftet av sterke sjømannsarmer fra det ene skipet og over til ektemannen som var skipper på det andre. Nå var de gjenforent etter lange og usikre krigsår. Les boka som er den tredje i en triologi som Oddvar har skrevet.

 * * * * * * 

 

 

Bråstadhuset 30. september

Det ble en sterk, men god opplevelse
Det var riktig godt frammøte på Bråstadhuset, ved Arendal, da formannen i Bråstad Historielag – Kjell Aaberg ønsket velkommen onsdag 30. september.

Temaet for møtet var ”Krigseilernes barn”, og for å forsterke rammen rundt det hele hadde Aaberg tatt med seg en rekke objekter som henspeilte til denne tidsepoken i norsk historie. Blant annet hadde han fem ”personer” oppkledd i tidsriktig antrekk.

Han hadde også tatt med flere utmerkelser og medaljer gitt til krigsseilere. I tillegg hadde han visualisert historien til noen av distriktets krigsseilere ved hjelp av dokumenter, bilder og redningsvesten til en av dem. Som prikken over i’en hadde han også kledd opp to ”dukker” med de originale uniformene som disse krigsseilerne fra Bråstad-distriktet hadde brukt. Bl.a. ved landgangen i Normandie under invasjonen i 1944.

Spesielt var det også, at foruten krigsseilersønnen Frank Thorsen, kom det også 7 andre som hadde vokst opp i et hjem hvor faren var krigsseiler. Og det gjorde et solid inntrykk når de fortalte litt om sine opplevelser som ”krigsseilerbarn”.

Det ble en svært interessant kveld hvor samtalene og spørsmålene gikk livlig rundt bordene i kaffepausen.

Bildet viser fra venstre: Dag Harald Pedersen, Roy Einar Nilsen, Guttorm Eskild Nilsen, Grete Christensen, Oddvar Schjølberg, Frank Thorsen, Kjell Aaberg, Martin Lee Westvik, og Mimmi Høie. Foran sitter Kjell Werner.

Tre av "dukkene" ble kledd opp i tidsriktig antrekk fra 50-årene

Kjell Aaberg hadde også klart skaffe de originale uniformene som noen av stedets krigsseilere hadde båret under krigen.

Det ble også gitt god tid til den gode samtalen. Og selv om det ikke var til å unngå at også de mørke sidene ble tatt fram, så kunne de også prate om de felles erfaringene de hadde gjort seg under oppveksten - krigsseilersønnene Frank Thorsen, Roy Einar Nilsen, Dag Harald Pedersen og Guttorm Eskild

Det ble også gitt god tid til den gode samtalen. Og selv om det ikke var til å unngå at også de mørke sidene ble tatt fram, så kunne de også prate om de felles erfaringene de hadde gjort seg under oppveksten - krigsseilersønnene Frank Thorsen, Roy Einar Nilsen, Dag Harald Pedersen og Guttorm Eskild

Kragerø 24. september

Torsdag 24. september ble boka ”Krigsseilernes barn” presentert i Meierigalleriet på biblioteket i Kragerø. Tilstede var forfatteren sammen med tre av de krigsseilerbarna som omtales i boka. Det er Ingvard Øyen fra Kragerø, hans søster Ragna Fossvold, bosatt i Tønsberg, og Per Carolus Wathne, opprinnelig fra Stavanger, men nå bosatt i Tønsberg. Sistnevnte har skrevet flere sanger som omhandler krigsseilerne. 
8. mai lanserte han bl.a. sangen ”Stille hav - den siste krigsseiler”, som er en hyllest til den innsatsen krigsseilerne gjorde for Norge under andre verdenskrig.
Her er noen glimt fra arrangementet i Kragerø, hvor journalister og TV-team fra NRK sørget for å feste historiene til både notatblokk og film.