Oddvar Schjølberg og Jan Sørensen forteller

Treff for krigsseilernes etterkommere

I 2020 er det 75 år siden de første krigsseilerne kom hjem. De kom ikke som en stor samlet gruppe i en by, men heller en og en rundt om i hele landet. De fikk ingen strålende mottakelse av et jublende folkehav. De fikk heller aldri den takken og hederen de fortjente. Norske myndigheter var ganske enkelt helt fraværende. For våre krigsseilere kom altså den største påkjenningen etter krigen. Det gikk 68 år før den norske staten, v/forsvarminster Anne-Grethe Strøm-Erichsen,mannet seg opp og ba krigsseilerne om unskyldning. Forsvarsministeren sa bl.a.:

”Den britiske admiral Dickens sa det slik på BBC i 1941: Hvis det ikke hadde vært for den norske handelsflåte kunne vi like gjerne bedt Hitler om hans betingelser. Gang på gang krysset norske sjøfolk Atlanterhavet, vel vitende om at sannsynligheten var stor for at havet kunne bli deres grav. Krigen hadde en høy pris. Av de 35 000 krigsseilere omkom nær 4 500 seilende for den norske handelsflåten.

Fortellingen om våre krigsseilere er den rystende beretningen om et samfunn som ikke var godt nok forberedt på å ta vare på noen av de største krigsheltene. Om avvisning og fornektelse”.

På Landeskogen Peace Center jobbes det nå med å bygge opp utstillingen hvor nettopp krigsseilerne står i fokus. Den har som tema: Krigsseilernes ettermæle. Målsetningen er å hedre våre krigsseilerne  og  gjenspeile deres innsats under krigen.

Vi skylder framtiden å avdekke krigens handlinger, også det som skjedde med de norske sjøfolka, og utstillingen vil blant annet skildre krigsseilernes hverdagsliv ombord, den farlige konvoiseilasen, kamp i første linje. Hjemmeseilerne som havnet mellom barken og veden. Hvalfangerne som ikke kom hjem. Kvinnelige krigsseilere. Sjøfolka vant krigen, men tapte freden. Dette er bare noen av temaene som vises. Førstehåndskildene til utstillingen er de som vokste opp i et krigsseilerhjem.

Legger ut egne oppslagsbøker

Det klargjøres nå flere ”oppslagsbøker” som vil få plass i selve utstillingen. Intensjonen er at barn og etterkommere av krigsseilere, som har bilder og evt. litt historie knyttet til dette og krigsseilerne, skal kunne sette dette inn i disse bøkene. Dermed vil vi også få et større mangfold av bilder og  historier om og med krigsseilerne. Og deres viktige historier og dokumentasjon vil nå ut til mange flere.

Har du noe du vi dele med oss, av bilder eller historier, så ta gjerne kontakt på oschjoe@online.no

Treff for etterkommere etter krigsseilere

I tidsrommet 24.-26. april 2020 arrangeres det et eget treff for krigsseilernes etterkommere på Landeskogen Peace Center og Revsnes Hotell.  Det vil bli noen interessante dager hvor nettopp våre krigsseilere vil stå i sentrum.

Fredag 24. April:

De som ønsker, kan komme allerede fredag. Det er innkvartering på Revsnes hotell fra kl. 14.00. Det er felles middag for deltakerne i hotellets restaurant kl. 19.00.

Etter middag blir det sosial sammenkomst i baren, som for anledningen er ”omgjort” til Strykejernet - en av de velkjente barene i Liverpools havneområde, og vi benytter kvelden til å bli kjent med hverandre.

Det at etterkommere av krigsseilere skal bli bedre kjent med hverandre, og samtidig knytte nye kontakter, er også noe av hensikten med arrrangementet. På vårt forrige treff var det flere som fant ut at fedrene hadde seilt på samme skip i samme tidsrom.  Og det ble utvekslet felles erfaringer.

Lørdag 25. april:

Fra kl. 08.00: Vi spiser en solid norsk buffetfrokost på hotellet, før vi på egenhånd kjører opp til Landeskogen Peace Center.  (Ca 5. minutter)

Kl. 09.30: Forfatter og filmskaper  Eilert Munch Lund forteller om sitt nye filmprosjekt som er klart for visning denne høsten. Tema er:"Det var hjem vi sjøfolk skulle - om krigsseilerne og deres familier".

Kl. 10.30: Vi viser filmen "Krigsseilerne - med æren i behold". 

Kl. 12.00:  Åpning av utstillingen Krigsseilernes ettermæle ved forfatter Guttorm Eskild Nilsen

Kl. 13.30: Lett lunsj (Lapskaus) på Revsnes Hotell

Programmet fortsetter på Revsnes Hotell etter lunsj

Kl. 14.30: Der brenningen brøt. Sidsel van der Hagen forteller om Sjømannskirken i Liverpool, hvor hennes far var prest under krigen. Det var også der Linge-kompaniet drev sin ”rekruttering”.

Kl. 15.30: Frank Thorsen fra Krigsseilerarkivet orienterer om arkivets virksomhet og viser hvordan vi kan finne opplysninger om båter og skipsmannskap etc. (Ta gjerne med navn på krigsseilere du vil vite mer om.)

Kl. 19.00: Festmiddag på Revsnes Hotel. Etter middagen er tiden til egen disposisjon. Enten man vil prate med nye bekjentskaper eller avlegge et besøk i baren.

Søndag 26. april:

Fra kl. 0(.00: Frokosten står klar på hotellet.

Kl.10.00: Forfatter Guttorm Eskild Nilsen deler sine erfaringer om å vokse opp med en krigsseiler til far, og innleder til samtale om dette temaet i hotellets konferansesal)

Program ikke helt fastsatt.

Kl. 13.00: Det er dekket opp til Hotellets store Søndagsbuffet, før det er hjemreise.

OBS Viktig

På grunn av romkapasiteten på Revsnes Hotel den aktuelle weekenden, må de som ønsker overnatting, en eller to netter, melde seg på snarest.

Påmelding ved dagsbesøk (påmelding til lunsj) innen 17. april.

PRISER:

Pris 2 netter (fra 24.4. – 26.4)

Pris per person i dobbeltrom kr 2 350,-

Pris person i singelrom kr 2 750,-

Prisen inkluderer:

  • 2 netter i dobbeltrom inkl frokost
  • 2 middager (fredag og lørdag kveld)
  • Lunsj lørdag
  • Søndags buffet

Pris 1 natt (fra 25.4. – 26.4)

Pris per person i dobbeltrom kr 1 450,-

Pris person i singelrom kr 1 650,-

Prisen inkluderer:

  • 1 natt i dobbeltrom inkl frokost
  • Middag lørdag kveld
  • Lunsj lørdag
  • Søndags buffet

Pris ved dagsbesøk lørdag 25.4.20

  • Lunsj lørdag på Revsnes hotell kr 150,-
  • Gratis inngang til arrangementer og foredrag

Trygve forteller om sine opplevelser

Trygves historie:

https://www.nrk.no/norge/sjofolk-hedres-i-krigsseilerregisteret-1.14874740

Klikk deg inn på linken over og les mer om krigsseileren fra Stallogargo i Finnmark. I dag er han bosatt på det nasjonale hjemmet for sjøfolk i Stavern.

Laheim vokste opp i ei lita bygd, Stallogargo, øst for Hammerfest. Bygda hadde rundt 150 innbyggere, og annet arbeid enn småbruk og fiske fantes ikke. Etter sildefiske i ungdomsårene, dro Trygve i utenriksfart som 18-åring, kun måneder før krigen brøt ut. Under krigen mønstret han av og på båter "som om de var planker i vann". Flere av skipene Trygve seilte med, forliste etter at han hadde mønstret av. Som en av få nordmenn seilte Trygve på de såkalte Murmansk-konvoiene

Hans historie er også gjengitt i boka Krigsseileren fra Stallogargo. Den er skrevet av Oddvar Schjølberg og utgitt av Aktive Fredsforlag, Risør.

75 år siden krigsseilernes hjemkomst

I 2020 er det 75 år siden de første krigsseilerne kom hjem. De kom ikke som en stor samlet gruppe, men gjerne en og en. De fikk heller ikke den strålende mottakelsen av et jublende folkehav og hornmusikk, men ble i stedet uglesett av norske myndigheter. De fikk aldri den takken og hederen de fortjente.

Aktive Fredsreiser og Landeskogen Peace Center er nå igang med forberedelsene til en ny utstilling hvor nettopp krigsseilerne står i fokus. Den skal gjenspeile de norske sjøfolkas innsats under krigen, arbeidstittelen er: Krigsseilernes ettermæle.

Vi skylder framtiden å avdekke krigens handlinger, også det som skjedde med de norske sjøfolka, og utstillingen vil skildre krigsseilernes hverdagsliv ombord, den farlige konvoiseilasen, kamp i første linje og vanskelige tider for familien, og kone og barn som var hjemme i usikkerhet. Hvordan deres hverdag var. Og problemene de møtte etter krigen. Førstehåndskildene til utstillingen er de som vokste opp i et krigsseilerhjem.

Utstillingen skal åpnes 24. april av forfatter Guttorm Eskild Nilsen, som er sønn av en krigsseiler.

Utstillingen vil vise et bredt spekter av sjøfolkas innsats for Norge under krigen, både de som seilte i hjemmeflåten langs Norskekysten og de som seilte utenriks i handelsflåten, samt marinens store bidrag i kampen for freden.

Vi har fått tilgang til unike brev, bilder og dokumenter som belyser innsatsen. Det er avsatt tre rom for utstillingen, hvor det vil bli satt opp store plansjer, effekter fra krigsseilasen, og det legges ut egne oppslagsbøker hvor krigsseilerne med egne ord forteller om sine opplevelser. Både under krigen, men også om den vanskelige tiden etter hjemkomsten til Norge.

Temaene er: Sjøfartsnasjonen Norge - Tidsskille 9. april 1940 - Hvalfangerne som ikke kom hjem - Kvinnelige krigsseilere - Norske sjøfolk i tyske og japanske leirer - Sjøfolkenes hverdag - Med livet som innsats –Konvoifarten - D-Dagen - Havets kirke - Krigen etter krigen – for å nevne noe.

Utstillingen blir permanent og planen er at det også skal utarbeides et eget undervisningshefte rundt temaene, og at dette igjen skal kunne brukes av skoleklasser og grupper som besøker Landeskogen.

Treff for etterkommere av krigsseilerne

I tidsrommet 24.-26. april 2020 arrangeres det et eget treff for krigsseilernes etterlatte, familier og andre interesserte på Landeskogen Peace Center og Revsnes Hotell. 

Fredag 24. April:

De som ønsker kan komme allerede fredag. Det er innkvartering på Revsnes hotell. Etter middag blir det sosial sammenkomst i baren, som for anldningen er ”omgjort” til  Strykejernet - en av de velkjente barene i Liverpools havneområde, og vi benytter kvelden til å bli kjent med hverandre.

Lørdag 25. April:  

Arrangementene vil i dag foregå på Landeskogen Peace Center

Kl. 09.30: Eilert Munch Lunde forteller om sitt nye filmprosjekt "Det var hjem vi sjøfolk skulle - om krigsseilerne og deres familier".

Kl. 10.30 Vi viser filmen "Krigsseilerne - med æren i behold" 

Kl. 12.00:  Åpning av utstillingen Krigsseilernes ettermæle ved Guttorm Eskild Nilsen.

Kl. 13.30: Lett lunsj på Landeskogen

Kl. 14.30: Der brenningen brøt. Sidsel van der Hagen forteller om Sjømannskirken i Liverpool, hvor hennes far var prest under krigen. Det var også der Linge-kompaniet drev sin ”rekruttering”.

15.30: Frank Thorsen fra Krigsseilerarkivet orienterer om  arkivets virksomhet og viser hvordan vi kan finne opplysninger om skip og skipsmannskap etc.

Kl 19.00: Festmiddag og samlingen på Revsnes Hotel. Etter middagen er tiden til egen disposisjon. Enten man vil prate med nye bekjentskaper eller avlegge et besøk i baren.

Søndag 26. april:

Frokost. Etterpå foredrag (tema ikke fastlagt foreløpig)

Deretter lunsj før hjemreise.

Pris pr person:

Pris 2 netter (fra 24.4. – 26.4)

Pris per person i dobbeltrom kr 2 300,-

Pris person i singelrom kr 2 600,-

Inkludert i prisen er: Overnatting 2 netter m/buffetfrokost, middag fredag kveld, lunsj på Landeskogen  og festmiddag lørdag kveld, Lunsj før avreise søndag

Pris 1 natt (fra 25.4. – 26.4)

Pris per person i dobbeltrom kr 1 400,-

Pris person i singelrom kr 1 600,-

Inkludert i prisen er: Overnatting 1 natt  m/buffetfrokost, lunsj på Landeskogen og festmiddag lørdag kveld, Lunsj før avreise søndag

Påmelding til:

Aktive Fredsreiser – tlf 3715 3900 eller e-mail:

Bookingkode: Arr. 7404 fra 24.- 26.04.20

Evig heder

TV-serien Evig Heder er en av de sterkeste dokumentasjoner om krigsseilernes opplevelser. Under, og ikke minst ETTER KRIGEN. I dette klippet får du møte blant annet et interessant intervju med krigsseileren Erik B.Simensen fra Stavern. Og du tror knapt det du hører, når Simensen forteller om sitt møte med norsk byråkrati, da han kom hjem til Norge igjen etter krigen. Skatteoppkreveren var en av det første som møtte han. Han måtte betales  skyldig skatt og ble tvangstrukket: Han seilte i undervannbåt og kjempet for Norges frihet under krigen, og da mente skattevesenet at han i tillegg HADDE HATT GRATIS KOST OG LOSJI i undervannsbåten. Og den slags skulle man skatte av...